ASPİRİN CORONA VİRÜSTE ETKİLİ Mİ?


Ülkemizde Koranavirüs vakaları her geçen gün artarken dünyada virüse karşı tedavi yöntemleri geliştiriliyor. Koranavirüsle savaşmak için birçok ülkede tedavi çalışmaları devam ederken İngiliz bilim insanları hepimizi şaşırtacak bir açıklama yaptı.

‘Aspirin ölüm riskini yüzde 50 azaltıyor’

Korona virüs dünya çapında 50 milyona yakın insanı etkiledi ancak gün geçtikçe ölüm oranları eskiye nazaran azalıyor. Korona virüste ölüm riskini yüzde 50 azalttığı belirtilen Aspirin ile ilgili umutlandıran açıklama İngiltere’den geldi. Bilim insanları Aspirin’in korona virüs tedavisinde iyi gelme ihtimali olduğunu ve bu yönde deneme çalışmalarının başladığını duyurdu.

Aspirin Satışları Patladı!

Aspirinin korona virüse karşı tedavideki öneminin konuşulmasıyla Bulgaristan’da günübirlik alışveriş için Edirne’ye gelen Bulgarlar, eczanelere akın edip, aspirin almaya başladı. Bulgaristan’da da vakalar oldukça yükseldi.Edirne merkezindeki eczanelerde geçen yıla göre bu yılın son üç ayında aspirin satışlarında yüzde 84 artış yaşandı.

Peki aspirin korona virüs’te gerçekten etkili mi?

Peki ingiliz biliminsanlarının da ihtimal olarak onayladığı aspirin korona virüste gerçekten etkili oluyor mu?

Prof. Dr. Ceyhan bu konuda ilginç açıklamalar yaptı; “Grip geçiren biri aspirin alırsa bu hastalığın riski 35 kat artıyor; karaciğer yetmezliği, beyinde şişmeyle giden çok ağır bir tablo ve henüz bir tedavisi yok. Ölüm oranı aşağı yukarı yüzde yüz. Covid-19 tanısı konmuşsa kişinin aspirin almasında çok önemli bir sakınca yok” diye konuştu.

Ceyhan “Ancak, koruyucu olarak insanlara aspirin vermek ya da bir kişinin sadece ateşi oldu, zaten tek belirtisi olduğu için test yaptıramıyor ‘ben korona virüsüm’ diye insanlar kan sulandırıcı olarak aspirin kullanıyor. Şu an grip sezonu da başladı, grip de olabilir, ayırt etmek mümkün değil. O zaman ciddi bir risk çıkıyor ortaya. Bir kişi şu dönemde koruyucu olarak ya da ‘ateşi çıktı’ diye aspirin alırsa bu bahsettiğim hastalığa davetiye çıkarıyor. Dolayısıyla test yapılıp korona virüs tanısı konulmadıkça bir kişinin kan sulandırıcı olarak aspirin kullanması şu dönemde sakıncalı” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ceyhan, ‘reye sendromu’ riskinden dolayı uzun süredir aspirini hastalarda kullanmadıklarını kaydederek, “Uzun süreden beri ateş düşürücü olarak aspirini bu bahsettiğim risk nedeniyle çok kullanmıyoruz. Çocuklarda kan sulandırıcı olarak korona virüs tanısı konsa bile aspirin kullanmıyor, diğer kan sulandırıcıları kullanıyoruz” dedi.


0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir