‘Bir Başkadır’ dizisi neden bir başka? TÜRKİYE’NİN PANAROMASI!


Dizilerde, filmlerde çoğunlukla karşılaştığımız zengin, sosyetik ya da gerçek hayatla bağlantısı koparılmış uçuk karakterleri görmekten sıkılmıştık. ‘Bir Başkadır’ dizisi tam da bu noktada Türkiye’nin gündemine oturdu. Peki bu dizi neden bu kadar sevildi?

Bir başkadır dizisi adeta ‘Memleketimden insan manzaraları’… Dizinin her karakterleri kendi içinde ayrı ayrı dünyalar barındırıyor. Hayatını cinsellik üzerine kuran Cihangirli Sinan, gizlice gece kulüplerine gidip dans eden imamın kızı Hayrunnisa, Kürt kimliğiyle ‘diğer’ olmak istemeyen ‘beyaz’ Kürt kadını Gülbin, gece kulübünde koruma olan muhafazakar Yasin, çocukken köyde istismara uğradığı için psikolojik travmalar yaşayan Ruhiye…

Özellikle Netflix’te böyle bir yapımı görmeyi beklemiyorduk. Netflix, sürekli Amerikan özentisi dizileri sunduğu için eleştiriliyordu. ‘ Bir Başkadır’ dizisi ise Türkiye’nin bir portresi gibi. Bambaşka karakterler, bambaşka hikayeler… Aslında ortada bir hikaye falan da yok. Karakterin gerçekliği diziyi farklı kılmaya yetiyor. ‘Bir Başkadır’ olaylar üzerine kurulmak yerine farklı sosyo-ekonomik geçmişlerden gelen karakterler üzerine kurulu. Yeni bir olay yaşanmasından ziyade, insanları tanımaya odaklanıyor. Metropol şehir İstanbul’un kutu kutu her evinde ayrı hikayeler var. İşte ‘Bir Başkadır’ dizisi, farklı dünya görüşlerine sahip insanların yollarının kesişmelerinin öyküsü…

Meryem’in Öykü’sü!

‘Bir Başkadır’ dizisini bir başka yapan asıl karakter; Meryem. Öykü Karayel Meryem rolünü oynarken karaktere derinlik kazandırdı. Meryem karakterine can veren Öykü Karayel büyük takdir topladı.

Meryem karakteri Türkiye’de çoğu insanın çevresinden tanıdığı, gördüğü insanlarla bütünleşti. Meryem, muhafazakar ve düşük gelirli bir insan portresi çiziyor. Hayata karşı kendi fikirleri oluşmamış kabullenilmiş çaresizliği yaşayan saf bir kadın. Camii hocasının talimatları ile hayatına yön veriyor. Meryem’in ayıp, günah gibi kavramların arkasında gizli bambaşka bir karakteri var.

Başörtü önyargısını yıkıyor!

Meryemin iç dünyasında yaşadıkları ile dış dünyasının arasındaki köprüyü kurmaya çalışan Psikiyatrist Peri, Meryem ile önyargılarını kırmaya çalışıyor. Muhafazakar kesime karşı ön yargılı yetiştirilmiş, Robert Kolejli, yurt dışı eğitimli Peri’nin hikayesi ise Türkiye’ye çok güzel bir mesaj. Peri, “Çoğunluk onlar!” diye eleştirdiği baş örtülü, muhafazakar kesim ile eğitimli, aydın kesimi iki kutup noktaya yerleştiriyor.

Psikiyatrist Peri, muhafazakar bakış açısına sahip Meryem’e önyargı ile yaklaşsa da onun gizli zekasının farkında.

Bu güzel dizinin yönetmeni kim ona bakalım.

Yönetmeni kim?

“Bir Başkadır” dizisini yazan da yöneten de Bertun Oya. 8 bölümden oluşan yapım ile dikkatleri üzerine toplayan başarılı adam kim?

3 Mart 1977’de Bursa’da doğan Berkun Oya, Çerkes asıllı Türk tiyatro yazarıdır. Aynı zamanda tiyatro ve sinema yönetmeni. Ortaöğrenimi Koç Özel Lisesinde tamamladı. 1998 yılında, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı tiyatro bölümünden mezun oldu. Aynı yıl Krek Tiyatro Topluluğunu kurdu. 2003 yılında İstanbul Devlet Tiyatrosunun talebi üzerine, Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban adlı romanını oyunlaştırdı.

Bertun Oya’nın diğer yapımları:

Şapkadan Babam Çıktı” (Drama dizisi- TRT) 2002 – Senarist ve Yapımcı

“İyi Seneler Londra” (Film) 2007 – Strasbourg International Film Festival’de En İyi Film, En iyi Yönetmen Ödülü,

Güzel Şeyler Bizim Tarafta (Tiyatro oyunu) 2011 – Heidelberg Stückemarkt Tiyatro Festivali’nde En İyi Yönetmen Ödülü


0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir