Xi jinping 2013 yılında iddialı bir proje açıklar: Bir Kuşak Bir Yol
Bu proje Çin’in milyonlarca uygur türküne baskı yapmasının trilyon dolarlık nedenidir. Çin 2049’da tamamlanacak bu projesiyle dünyanın en güçlü ülkesi Amerika’nın statüsüne meydan okuyor.
BİR KUŞAK BİR YOL PROJESİ NEDİR?
Çin, demiryolları, gaz boru hatları ve diğer altyapı projeleriyle dünyadaki yaklaşık 70 ülkeyi birleştirmeyi hedefliyor. Böylece Antik İpek Yolu’nu yeniden küresel bir ticaret hattı haline getirerek Modern İpek yolunu inşaa edecek. Sadece karadan değil denizden de geçerek Çini Afrika, Orta Doğu ve Avrupa’ya bağlayacak. Bu proje hayata geçince dünyanın Çin ile ticaret yapması kolaylaşacak. Çin 2049’da tamamlanacak bu projesiyle dünyanın yeni süper gücü olma hayaline kavuşacak.
Bir kuşak bir yol projesi modern ipek yolu olarak da anılmaktadır. Çin’den yola çıkarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa’ya ve diğer bir rotayla da Kızıldeniz üzerinden Afrika’ya kadar uzanan ticaret yollarının genel adı, bu yollar üzerinde ticareti yapılan en kıymetli mal olan ipekten dolayı geçmişte “İpek Yolu” olarak adlandırılmıştır.
Peki bu büyük projenin kalbinde neresi yer alıyor?
Bu büyük projenin kalbinde işgal altındaki Doğu Türkistan, onların deyimiyle Sincan yer alıyor. Doğu Türkistan, Çin’in Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına açılan kapısı. Bu yüzden Doğu Türkistan, Çin için hayati önem taşımakta. Pekin’in bölgedeki baskısı bu tarihten sonra katlanarak artacaktır. Ayrıca Doğu Türkistan enerji kaynakları bakımından oldukça zengin. Çin’in en çok ihtiyacı olan şey de enerji… Bugün Doğu Türkistan Çin’in kömür rezervinin yaklaşık %40’ını, petrol ve doğalgazınınsa %20’den fazlasını karşılıyor.
Çin, Uygur türkleri için olumsuz algı yaratarak kendini terör kurbanı “masum” bir ülke olarak yansıtarak Bir Kuşak ve Yol projesini sorunsuz ilerletecektir.
Bir kuşak bir yol projesinde Türkiye’nin rolü
Çin, Bir Kuşak ve Yol projesi ile başka pek çok ülke gibi Türkiye’ye de de büyük yatırımlar yapacaktır. Yavuz Sultan Selim ve Osman Gazi köprüleri, Marmaray ve Avrasya tünelleri Çin’in finansal destek sağladığı alt yapı yatırımlarından. Çin, Kazan-kazan anlayışı üzerine inşa ettiği projesi ile bölge ülkelerine kapsayıcı bir model sundu. Zaten 2013 yılından itibaren Türkiye bu girişimi destekleyeceğini duyurdu.
Türkiye’de coğrafi konum avantajını fırsata çevirmek ve bu koridoru tamamlamak için Çanakkale boğazı köprüsü, 3 Katlı Tüp Geçit Projesi, Filyos, Çandarlı ve Mersin limanları inşası ve Edirne-Kars hızlı tren ve bağlantıları demiryolu projesine yönelik çalışmaları, 2015 yılında Çin ile imzaladığı mutabakat çerçevesinde devam ettiriliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” ile gelecek dönemde Türkiye’nin de içinde bulunduğu coğrafyanın öneminin daha da artacağını belirterek, “Anadolu, Kafkasya ve Orta Asya üçgeninde taşımacılık orta vadede şu anki ekonomik büyüklüğünün birkaç katına ulaşacak.” dedi.
0 Yorum