Avustralya Eylül 2019’dan beri yanıyor. 8 milyon hektarın yanmış olduğu kıtada devam eden yangınlar sonucu 24 kişi, 480 milyon hayvan hayatını kaybetmiş. 1500’den fazla ev kullanılamaz hale gelmiş durumda.
Yangınların Sebebi Ne?
Avustralya tarihinde yaz aylarında yaşanan yangınlara alışkın. Bu yıl diğer yıllara nazaran yüksek sıcaklık ve kuraklığın artması yangınların şiddetini arttırmış. İklim krizi, Avustralya’da olağandışı kuraklıkları tetikliyor. Her 10 yıl bir öncekine göre daha sıcak geçiyor. Aralık ayı ortalama sıcaklığın 40 derece olduğu Avustralya’da bu yıl 46,6 ve 49,5 ile sıcaklık rekoru iki kere kırılmış durumda. Ocak ve Ağustos aylarında, yangınların olduğu bölgede toplam yağış oranı %50’nin altındaydı ve bazı bölgelerde Ocak ve Ağustos aylarında yaşanan kuraklıklar, bugüne kadarki en kurak dönemler olarak kayda geçti.
Kıtada yıldırım çarpmaları sonucu oluşan yangınlardan ortaya çıkan yüksek sıcaklık ve yoğun dumanların havada soğuyup bulutlar oluşmasıyla gök gürültülü fırtınalar ile bir kısır döngüye girdiği söylenebilir.
8 milyon hektar arazinin yanmış olduğu kıtada uydu haritasında gösterilen kırmızı alanlar yangının devam etmekte olduğu bölgeleri göstermekteyken mavili alanlar yangının kontrol altına alındığı, beyaz alan ise yangının tamamlanmış olduğu bölgeleri göstermekte.
Yangınlardan ise en çok hayvanlar etkilenmekte.
Kıtada çıkan yangınlar en çok hayvanları etkilemekte.
Bazı Hayvan Türlerinin Nesli Yok Oluyor!
Şu ana kadar 480 milyon hayvanın hayatını kaybettiği Avustralya’da bazı hayvan türlerinin nesli yok olma ihtimali ile burun buruna.
1990’lardan itibaren korunma altına alınan toplam 400 tane bulunan siyah papağanların bir mucize olmadığı takdirde yok olmuş durumda.
Siyah papağanların ardından günün 18 ila 22 saatini uyuyarak geçiren ve oldukça yavaş hareket eden koalaların 3’te 1’i hayatını kaybetmiş olduğu bilinmekte. Bununla birlikte 3’ü itfaiyeci toplamda en az 24 kişide yaşamlarını kaybetmiş durumda.
İklim Krizi Kapımıza Dayandı
Petrol, kömür, doğal gaz gibi fosil yakıtların yanması sonucu atmosfere karbondioksit, metan ve azot oksitleri gibi zehirli gazlar yayılmaktadır. Dünyanın en büyük kömür ihracatçısı olan Avustralya kömür ihracatını 2 katına çıkarma düşüncesi içerisinde iken sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatını 3 katına çıkarmış.
İklim krizine karşı devlet tarafından şu ana kadar büyük bir yaklaşım gözlemlenmemekle beraber Başbakan yardımcısı Michael McCormack iklim krizine yönelik “gözü dönmüş şehirli akıl hastaları” ve “aydınlanmış, uyanık başkent çevrecileri” açıklamaları sert tepkilere yol açtı.
Avustralya dünya karbon salımının %67.6’sından sorumlu 10 ülkeden biri. Türkiye karbon salınımında 18. sırada.
Avusturalya Bağış Bekliyor
Avustralya yangını için büyük bir yangın kampanyası başlatıldı. Kampanyada şu ana kadar toplanılan bağış ile ilgili kesin bir bilgi olmamakta. Büyük kampanyaya Avustralyalı dünyaca ünlü oyuncu Margot Robbie Instagram’da Avustralya’daki çocukluk fotoğraflarını göstererek “Ülkemizin (Avustralya) ne kadar güzel olduğunu görmenizi istedim. Çünkü gerçekten çok ama çok güzel ve bu olanlar çok acı veriyor. Şu anda her birinize ihtiyacımız var. Eğer şimdiye kadar bağış yapmadıysanız, lütfen yapın. Haydi gelin gelecek nesillere benim sahip olduğum gibi şanslı bir çocukluk geçirebilmeleri için yardım edelim.” açıklamasında bulundu.
Thor karakteri ile popüler olan oyuncu Chris Hemsworth Avustralya’daki yangınlarla mücadele için 1 milyon dolar bağışladığını açıkladı. Başbakan Scott Morrison ise yangınların devam ettiği aralık ayında ailesi ile beraber Hawaii’ye tatile gitmiş yapılan sert eleştiriler sonrası çocuklarıma söz vermiştim açıklamasında bulunmuştu.
0 Yorum