HDP’ye kapatma davası açıldı! HDP Kapatılırsa ne olacak?


hdp kapatma davası

Siyasetin gündeminde HDP’nin kapatılması sürekli tartışılan bir mesele. Bugün Türk siyasi tarihinde yeni bir dönüm noktasını başlatan olay yaşandı; HDP’ye kapatma davası açıldı. Özellikle Devlet Bahçeli’nin söylemlerinde sık sık dile getirdiği kapatma davası Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından açıldı. Böylece 13 yılın ardından ilk kez bir siyasi parti hakkında kapatılması istemiyle dava açılmış oldu.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme’ye gönderildi. İddianamede, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları yer alıyor.

HDP’ye kapatma davası açılmasının sebebi ne?

Kısaca HDP’nin kapatılmak istenmesinin nedeni HDP’nin PKK’nın uzantısı olduğu iddiası. Gara’da PKK tarafından 13 Türk vatandaşının öldürülmesinin ardından ise HDP’ye yönelik terör suçlamaları daha da arttı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Gara’ya gitti” dediği HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir “Yalan ve iftira atmak bir bakanın işi olmamalı, Gara’ya gitmedim” demişti.

Yargıtay HDP’ye kapatma davası ile ilgili açıklama yaptı: “Siyasi parti yönetici ve üyeleri demokratik ilkeler çerçevesinde faaliyetlerine devam etmeli, terör örgütleri ile irtibatlı ve iltisaklı olmamalı, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçlamamalıdır. Bu bağlamda, Halkların Demokratik Partisi yönetici ve üyelerinin beyan ve eylemleriyle demokratik ve evrensel hukuk kurallarının kabul etmeyeceği şekilde davrandıkları, PKK terör örgütü ve bağlı örgütlerle birlikte hareket ettikleri, örgütün uzantısı olarak faaliyetlerde bulunarak Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve ortadan kaldırmayı amaçladıkları anlaşıldığından adı geçen siyasi partinin kapatılması Anayasa Mahkemesinden talep edilmiştir” 

Devlet Bahçeli’nin siyasete etkisi

HDP'ye kapatma davası bahçeli

Bahçeli bu konuyu pek çok kez gündeme getirdi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçen Ocak ayında, 6-8 Ekim (2024 Kobani olayları) iddianamesini dayanak göstererek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na Halkların Demokratik Partisi’ni kapatma davası açmaya çağırırken, bunun yapılmaması halinde kendi partisinin bu konuda başvuruda bulunacağını belirtmişti.

Mart ayının başında da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli HDP’nin kapatılmasının “Acil” ve “Şart” olduğunu söyledi. Bahçeli, aralarında HDP’li vekillerin de olduğu Meclis’e gelen fezlekeler üzerine de açıklamalarda bulundu. Bahçeli, “Türkiye bir hukuk devletiyse HDP’nin kapatılması acildir, şarttır. Başka bir isimle tekrardan faaliyette bulunmasına izin verilmemelidir” dedi.

Devlet Bahçeli HDP ile ilgili sözlerine şöyle devam etti: “PKK’nın keşif kolu ve gözletme kulesi olan HDP ile yasak bir ittifak şemsiyesi altında toplananlar bunun adına da gerçek anlamından koparılmış demokratik güç birliği diyenler içine düştükleri zilletin bedelini er ya da geç ödeyeceklerdir.”

Mart ayı başında HDP ile ilgili inceleme başlatan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ankara Başsavcılığı’na yazı göndererek, aralarında HDP’li üst düzey yöneticilerin de bulunduğu 108 sanıklı Kobani İddianamesi ile HDP’liler hakkında düzenlenen fezlekelerin birer örneğinin gönderilmesini istemişti. İnceleme sonucu HDP’nin “terör eylemlerinin odağı’’ olduğu gerekçesiyle iddianame hazırlandı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’ne hazırlanan iddianameyi sundu.

HDP kapatılırsa milletvekilleri ne yapacak?

HDP en sonki genel seçimlerde 5 milyon 564 bin 514 oy alarak %11,70 ile MHP’nin önüne geçmişti. 24 Haziran 2018 Genel Seçimleri sonrası 67 olan HDP milletvekili sayısı milletvekilliğinen düşürülme kararları ve istifaların ardından 55’e düştü.

HDP’nin kapatılması gerçekleşir ise vekillerin ne yapacağı siyasetin en büyük merak konusu oldu. HDP kapatılır ise 55 milletvekilinin milletvekillikleri düşecek. O bölgelerde ara seçime gidilir ise HDP’deki isimler seçimlere bağımsız olarak girerlerse en fazla 20 milletvekili çıkarabilirler.

HDP’nin yedek partisi: Demokratik Bölgeler Partisi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın inceleme başlattığı HDP’nin kapatılması durumunda HDP’li milletvekillerinin Demokratik Bölgeler Partisi’ne geçeceği iddiası yerini koruyor. 

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), 11 Temmuz 2014 tarihinde kuruldu.( Barış ve Demokrasi Partisi’nin 3. Olağan Kongresinde alınan kararla adı değiştirilerek) DBP, HDP’nin yedek partisi olarak görülüyor. Parti tüzüğüne göre resmî kısaltması “DBP” şeklindedir.

DBP Eş genel başkanı Salihe Aydeniz HDP eski Diyarbakır milletvekilidir. DBP’nin eş başkanlarından Salihe Aydeniz, Diyarbakır milletvekili seçildiği HDP’den Aralık 2019’da istifa etmişti. DBP’nin doğu ve güneydoğu illerinin yanında Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerde il ve ilçe örgütleri bulunuyor. Geçtiğimiz dönemde; DBP’li çok sayıda belediye başkanı ve belediye meclis üyesi terör örgütü üyesi olmak, terör örgütü adına suç işleme ve terör örgütüne finans sağlama gibi suçlardan tutuklanmış ve hapis cezasına çarptırılmıştı. HDP’nin kapatılması durumunda, HDP milletvekillerinin Demokratik Bölgeler Partisi’ne geçeceği konuşuluyor.

“HDP kapatılırsa yeniden öyle güçlü gelir ki, en büyük zararı kendileri görürler”

HDP'ye kapatma davası

4 Kasım 2016 tarihinde tutuklanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş,  partisinin kapatılma ihtimaline dair, “Bunu akıllarına bile getiremezler çünkü HDP yeniden ve öyle güçlü gelir ki, bundan en büyük zararı kendileri görürler. Kapatmayı düşünenler siyaseten ve hukuken ileride büyük bedeller öderler, halk ilk seçimde ağır bir fatura çıkarır bunu yapanlara. AKP ise parti kapatmış bir parti olarak siyaset tarihindeki kara lekelerden birini daha siciline eklemiş olur. ” demişti.

Ancak Cumhur İttifakı HDP’nin kapatılması yönünde bir anayasa değişikliğini de gündeme getirmek istiyor. Mevcut anayasada yer alan “Temelli kapatılan bir parti bir başka ad altında kurulamaz” ifadesinin değiştirilmesini ve böylece partinin daha sonra başka bir isim altında kurulmasını da engellemeyi planlıyorlar.

HDP oyları nereye gidecek?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın inceleme başlattığı HDP’nin kapatılması durumunda HDP’li milletvekillerinin Demokratik Bölgeler Partisi’ne geçeceği iddiası yerini koruyor. 

HDP kapatma tartışmaları için ne demişti?

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, FOX TV’de katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin, “HDP’nin kapatılması için herhangi bir dayanak bulamazlar. Anayasa ve kanunları çiğneyerek yaparlarsa bir çare bulur ve büyüyerek yolumuza devam ederiz” demişti.

HDP’ye kapatma davası öncesi HDP kendini feshedebilirse dava düşecek. 

Ümit Özdağ neden istifa etti? “İYİ Parti CHP’nin uydusu haline gelmiştir”


0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir