Kolajen: Kadınların yeni güzellik furyası


Kadınlar güzellik için şimdi de kolajen sevdasına düştü. Heryerde reklamları yapılıyor, faydaları sıralanıyor. Peki nedir bu şey? Gerçekten işe yarıyor mu?

Kolajen vücudumuzda biz yaşlandıkça azalır

Bu aslında hepimizin zaten sahip olduğu bir şey.  Vücudumuzda bulunan proteinin yaklaşık %25’i kollajenden oluşur. Kolajenin türleri, eklemlerinizden cildinizin üst tabakasına kadar vücudun birçok bölgelerinin yapısını destekler. Cildinizi bir ev gibi düşünün. Kolajeni bu evin tuğlalarının sıkıca kalmasını sağlayan çimento gibi de düşünebilirsiniz.

Ne yazıkki kolajen üretimi biz yaşlandıkça azalır. Kollajen azaldıkça cildimiz sarkmaya, kırışmaya başlar. Kas, eklem, kemik yani vücudumuzdaki tüm destek dokular kolajenin yokluğunda yaşlanır. Biz de bu takviyeyi dışarıdan, sığırlardan, balıklardan sağlarız.

Kolajen ne işe yarıyor?

  1. Cildimizi sıkılaştırır
  2. Dolaşım sistemini iyileştirir
  3. Eklemleri destekleyerek esneklik kazandırır
  4. Saçlarınızın dökülmesini önleyerek daha gür çıkmasını sağlar
  5. Cildimiz ve yaralarımız hızla iyileşir
  6. Kadınların baş düşmanı Selülit azalır.
  7. Sindirim sistemimiz

Kolajen hangi yiyeceklerde bulunur?

Kolajeni eczanalerde satılan kapsüller, içecekler yerine besinlerden de alabilirsiniz. Neymiş o besinler bakalım:

Jelatin

Kelle paça çorbası

Jelatini, herhangi biryeriniz kırıldığında kemiklerinizin kolay kaynaması sağlamasından dolayı mutlaka duymuşsunuzdur. Bol bol kelle paça çorbası içmemizin sebebide jelatindir. İnek ve tavukların bağ dokularının kaynatılmasıyla elde edilen içinde yüksek oranda kolajen bulunur.

Kemik suyu çorbasında da hayvanların kemik ve bağ dokuları birlikte kaynatılır. Bu dokular kaynatıldığında kolajenini suya bırakırlar.  Kemik suyunun jelleşmesinin sebebi de kolajendir.

Yumurtanın beyazı

Yumurta

Yumurtanın sarısını daha çok sevdiğinizi biliyoruz. Ama beyaz kısmı daha faydalı. Yumurtanın akı denilen beyaz kısım kolajenin ana bileşenleri olan glisin ve prolin amino asitlerinin cenneti gibidir. Her gün tüketiniz efendim.

Morin Balığı ve Ton balığı

Ton balığı kolajen

Ve tabii ki balık. Özellikle morin ve ton balığı kolajen için oldukça zengin besinlerdir. Omega 3 bakımından da zengindir.

VÜCUTTA KOLAJEN AZALMASI NASIL ÖNLENİR?

Şimdi bu kolajen sizin vücudunuzda zaten var demiştir. Proteinlerin içinde gizli. Bu proteinlerin üretilmesi için de C Vitamini almanız gerekir.  C vitamininin antioksidan özellikleri de enzimleri ve serbest radikalleri kolajeni parçalamayı önleyerek kolajeninizin hayatını kurtatır. C vitamini neler de var onları da anlatmayalım şimdi. Kırmızı biber, kivi, brokoli, maydonoz gibi sağlıkla besinlerde bulunuyor. Limonu da unutmayın.

KOLAJEN TAKVİYE EDİCİ GIDA ALIRKEN BUNLARA DİKKAT!

  • Kolajenin farklı türleri vardır bu yüzden cilt için kullanıyorsa tip 1 ve tip 3 tercih edilmeli.
  • Kullandığınız kolajenin molekül ağırlığı ne kadar düşükse o kadar fayda sağlar. (3000 dalton civarında moleküler ağırlığı olan düşük molekül ağırlıklı kolajenleri tercih etmeniz de doğru bir seçim)
  • Kolajen minimum miktarı 2500 mg olmalı. (Daha fazlası olursa daha iyi tabii)


Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir