Tarihte öyle diktatörler var ki; mutlak ve sınırsız bir otoriteye sahip güçlerini insanlara zulüm ederek kullandılar. Pol POT bu diktatörlerden biri. Hatta en acımasızlarından. Tarihteki diğer Hitler olarak bilinen Pol POT‘un hikayesine bakalım…
Hayatı nasıl başladı?
Pol Pot 1928’de Kompong Thom şehrinde çiftçi bir ailenin çocuğuydu. Oldukça da zekiydi. Fransa’da elektronik eğitimi almak için burs kazandı ve Fransa’da bulunduğu sırada komünizme ilgi duydu. Yugoslavya’da komunist gençlik kamplarına katılarak kendini geliştirdi. Eğitimini yarıda bırakma kararının ardından 1953’te Kamboçya’ya dönerek öğretmenlik yapmaya başladı.
Kızıl Kmerler gerilla teşkilatı
1963 yılında ormanlık alanlara çekilerek Kızıl Kmerler adında gerilla teşkilatını kurdu. Bu teşkilatın yönetimi Pol Pot’un ellerindeydi. 1975’te General Lon Nol yönetimindeki askeri idareyi devirerek Başbakan oldu.
Hitler kadar acımasız ve tehlikeli bir diktatör müydü?
Pol Pot’un acımasız bir diktatör olarak yoluna devam etmesinin asıl hikayesi başbakan olduktan sonra başlıyor. Artık başbakan olmuştur ve tüm güç onun ellerindedir. Pol Pot katliamlar yapmaya başlar. Şehirde yaşayan herkesi pirinç tarlalarında çalışmaya zorlar.
Öğretmenlere işkence!
Bir zamanlar öğretmenlik yapan Başbakan Pol Pot, ülkedeki bütün okulları kapatır amacı ülkeyi tamamen bir tarım ülkesi yapmaktır. Kapattığı okulları işkencehanelere dönüştürerek komünist idareye karşı olanları işkence ile ölüme mahkum eder. Eski öğretmen Pol Pot’a göre okullarda eğitim sistemi kapitalisttir. Bu yüzden öğretmenleri toplatıp kurşuna dizdirir.
TEK AMACI SAF BİR HALK YARATMAK!
Foroğrafta masum ve sevecen durduğuna aldanmayın. Pol pot’a okumamış eğitim almamış halk kolay lokmadır. Köylü halkı, ülkenin kaderinin hakimi olan tek “saf” halk olarak gördü. Şehirli, eğitimli halkı, ülke çıkarlarına aykırı hareket eden, dış güçlerle birlikte ülkeyi sabote etmek isteyen asalaklar olarak nitelendirdi.
Aydınlanma ve okumanın o kadar karşısında durur ki okuma yazma bilenleri, gözlük kullananları ve ellerinde nasır olmayanları bile katleder. Soğukkanlı bir cani olan Başbakan Pol Pot, çoğu masum insanı kurşun israfı olmasın diye kesici aletlerle öldürtür. Genç, yaşlı, çocuk, bebek dinlemeden bir çok katliama sebep olur. Katlettiği tüm insanları ölüm tarlaları adı verilen tarlalara gömdürür. Başbakanlığı döneminde Kamboçya kaynaklarına göre 7 milyonluk nüfusun 3 milyonunu katleder.
Pol Pot’un Çöküşü
Yıl 1970. Vietnam Savaşı’nı kazanan Vietnam, Kambomçya’ya ayak basar. Pol Pot kaçarak, gençliğindeki gibi Kamboçya’nın Çin ve Tayland sınırındaki ormanlık bölgede gerilla hareketine devam eder. Pol Pot’un bu ülkeler tarafından desteklendiği iddia edilir.
Kaçak Diktatör Pol Pot kolay kolay vazgeçmeyecektir. 1997 Yılında Kral Sihanouk’un oğlu Prens Ranaridh’e bağlı kuvvetlerle iş birligi yaparak başkenti ele geçirmeye çalışır. Eski başbakan Hun Sen’e bağlı hükümet kuvvetlerince Pol Pot ve örgütü durdurulur. Pol Pot artık yakalanmıştır.! Çektirdiği acıların hesabını verecektir. Pol Pot ömür boyu ev hapsine mahkum edilir.
Pol Pot 14 Nisan 1998’de kalp krizi sonucu ölür.. Ölümünden birkaç ay önce kendisiyle yapılan bir röportajda, milyonlarca insanın öldürülmesiyle alakalı vicdanen rahat olduğunu, bunları sadece kendi basına yapmadığını açıklar. Ölümünden bir hafta önce Tayland hükümeti Pol Pot’u yakaladığı halde, ‘başka ülkenin içişlerine müdahale olur’ ve ‘Çin’le ilişkilerimiz bozulur’ gerekçesiyle serbest bırakmıştı. Çin ve Vietnam’ın Pol Pot’un politikalarını desteklediği biliniyor!
Umarız tarih böyle acımasız liderlerle anılmaz bundan sonra… Ateşin bol olsun Pol Pot…
0 Yorum