Kapitalizmin yeni oyuncağı Netflix Türkiye’de Neden 1.5 Milyona Ulaştı


Netflix Türkiye

Netflix çılgınlığı her geçen gün daha da artıyor. 2016 yılından itibaren ülkemize açılan Netflix Türkiye’de 2019 bitiminde 1.5 milyon kullanıcı ile hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Peki Netflix’in ülkemizde bu kadar popüler olmasının sebebi ne? 

Önceden ücretsiz olarak izlediğimiz dizi ve filmleri bize allayıp pullayarak satan online dizi ve film platformunu neden kullanmaktayız?

Öncelikle platformun özelliklerinden bahsedecek olursak, içerisinde birçok dizi ve filmin bulunmasının yanı sıra kendi orijinal film ve dizilerini de üretmekte ve bize güzel bir tema ile sunmakta. Orijinal içerikler dışındaki bütün dizi ve filmleri internet ortamında daha önceden zaten paylaşılmakta. Orijinal içerikleri de yayın tarihinden 1 saat sonra internet ortamında yayılmakta.

Peki uygulamanın üyeleri çıkan filmleri daha önceden izleyebilmekteyse Netflix’in bize sunduğu avantajlar neler?

Türkiyede Netflix’in kullanıcılarına sunduğu avantaj, bir liralık kahveyi 10 katı fark ile ismimizin yazılı olduğu karton bardakta satan kahvecinin, bize sunduğu avantaj ile aynı.

Kapitalizm starbucks

Sorulması gereken soru ise çok basit:
Netflix bize film izleme avantajı mı sundu yoksa cool bir uygulama olduğu, bize bir statü kazandırdığı gerekçesi için mi aylık para ödemekteyiz?

Maalesef kendimizi olmadığımız biri gibi gösterme çabası içerisindeyiz. Pahalı bir marka giyen bir kişinin toplumda daha üstün tutulduğunu zannetmekte ve daha kötüsü buna inanmaktayız.

Cevaplar çok basit:

  • Toplumsal sınırlardan ziyade bu sınırları bir an önce atlama arzusu
  • Kimsenin bulunduğu ortamdan tatmin olmaması
  • Kendini “bunu alırsam mutlu olurum, bunu almazsam mutsuz olurum” diyerek koşullandırması
  • Mutluluğu bir marka etiketinde kabarık bir cüzdanda aramak.

‘Mutsuzlar Ülkesi Türkiye’

Zengin ile fakir makasının gitgide daha fazla açıldığı mutsuzlar ülkesi Türkiye’de Netflix gibi uygulamalar ayrıcalık gibi görülmekte. “Onda var bende niye olmasın”, “benim neyim eksik” gibi küçük rekabetlerimizin sonucu Netflix Türkiye’de 1.5 milyon Premium üyesi bulunmakta.

Ücrete gelecek olursak, kimsenin önemsemediği küçük bir rakam olarak görülen ve bu sayede öğrencilere ulaşabilen Netflix’e aslında bir çocuğu sevindirebilecek, yüzünü gülümsetebilecek kadar da büyük paralar ödemekteyiz

Kapitalizmin yeni oyuncağı: Netflix

Netflix in kendi orijinal dizilerinin aynı gün internete düştüğünü göze alırsak, tamamen insanın egosunu okşamak için yapılan ve hiçbir artı özelliğinin bulunmadığı sadece güzel temalarıyla, görsel güzellik veren bu kapitalizmin yeni oyuncağı Türkiyede pek sevilmiş durumda.

Peki herkes bu yüzden mi bu uygulamayı kullanmakta? Tabii ki ülkemizde korsana karşı yayın hakları sahibi Netflix’i kullanan abartılar ülkesinin aydınlık yüzleri de mevcut.

[zombify_post]


2 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  1. “Ben hep youtube izliyorum” Netflix ne kadar ucuzlasa da pahalılansa da bana fark etmez

  2. Kapitalizm hakkında dediklerinize katılıyorum ama netflixin orjinal içeriklerinin İnternet sayfalarında yayınlanması İnternet korsanlığına giriyor. Emek vererek üretilen şeyleri çalıp onun üzerinden para kazanmak bence doğru bir şey değil