Koronavirüs mutasyona uğradı. Aşılar çöpe mi gidecek?


Bütün dünya koronavirüs aşısı için çabalarken yeni bir araştırma sonucu Koronavirüsün mutasyona uğradığı ortaya çıktı. Enfeksiyonla savaşmak için geliştirilen antikorlara yakalanmama potansiyeline sahip bir mutasyon tespit edildi. Aşılarda en büyük risk faktörü Koronavirüsün mutasyona  uğramasıydı!

Araştırma nasıl yapıldı?

Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi uzmanları, üç monoklonal antikorun bağlanmasını engelleyebilecek  (laboratuvarda oluşturulan ve özel tedavinin bir parçası olarak hastalara uygulanan) olası tüm Kovid-19 mutasyonlarını haritalandırdı. Bir dizi mutasyonun, virüsün hücrelere girmek için kullandığı reseptör bağlama alanı (RBD) adı verilen bir protein segmentini etkilediği ortaya çıktı.

Değişikliklerin bir kısmının Kovid-19 ile enfekte olmuş kişilerde yaygın olduğunu ancak Hollanda ve Danimarka’da antikor dizisinin tümüne direnen bir mutasyonun tespit edildiği kaydedildi. Bu tespitin salgının seyrini kötü yönde değiştirebileceği düşünülüyor.

Mutasyona uğrayan Koronavirüste aşılar etkili olacak mı?

Pfizer/BionTech aşısının yüzde 90’dan fazla koruma sağladığının duyurulmasının ardından İngiliz araştırmacılar, koronavirüs aşısının ardından hayatın uzun bir süre daha normale dönemeyeceğini söyledi.

Covid-19 mutasyona uğramazsa bir kez aşı olanlar, ömür boyu virüsten korunmuş olacaktı. Ancak mutasyona uğrayan Koronavirüs, influenza gibi her yıl farklılık gösterecek. Yani Koronavirüs mutasyona uğrarsa, yeni çalışmalar ve yeni aşılar gerekecek!

Aşı olmayı reddeden insanlar ve dozların herkese eşit olarak dağıtılmaması nedeniyle gelişmiş ülkelerde gelecek bahar aylarına kadar, diğer ülkelerde ise yıllarca karantina ve sosyal mesafenin devam edeceği tahmin ediliyor.

Peki bu Koronavirüs aşıları DNA mızı değiştirecek mi?

Koronavirüs aşısı DNA değişimi

Almanya’daki Paul-Ehrlich Federal Aşı ve Biyotıp Enstitüsü’nün açıklamasına göre; “mRNA’nın (aşının içinde daha önce hiç kullanılmaya mRNA teknolojisi kullanılıyor) insan genomuna entegrasyon riski yoktur. İnsanlarda genom, hücrenin çekirdeğinde bulunur. RNA’nın DNA’ya entegrasyonu, başka birçok faktör olmakla birlikte, farklı kimyasal yapılar nedeniyle mümkün değildir. Ayrıca, aşılamadan sonra vücut hücreleri tarafından entegre edilen mRNA’nın, DNA’ya dönüştürüleceğine dair hiçbir kanıt da yok.”

Aşı olan deneklerin bazılarında yan etki olarak, sadece baş ağrısı ve yorgunluk hissi yaşadığı belirtiliyor. En önemlisi salgının tamamen son bulabilmesi için her 10 kişiden 8’inin aşılanması gerekiyormuş.

ABD’li Pfizer şirketinin CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Albert Bourla koronavirüs aşısıyla ilgili “Korumam olmasına rağmen, yine de başkalarına iletebilir miyim?” şeklinde sorulan soruya “Aşıdan sonra virüsün bulaşıp bulaşmaması konusunun incelenmesi gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. Şu anda bildiklerimizle bundan emin değiliz” gibi bir açıklama yaptı.

O kadar çok kafa karışıklığı var ki ne Pandemi konusu kısa sürede biteceğe benziyor ne de aşı gündeminin son bulacağı. Tek umudumuz dünyaca bu zor günleri daha fazla kayıp vermeden atlatmak.


0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir