Neden kanser oluruz?


Elektrikten faydalandık, insan genomunu sıraladık, milyarlarca dolarlık araştırmalar yaptık. Ama sevdiklerimizi bizden çekip alan bu hastalık için hala kesin bir çözüm bulamadık. Peki neden kanser oluruz?

Kanser nasıl oluşur?

Dünyada çoğu canlı hücrelerden oluşur. En küçük tek hücreli bakterilerden, dev fillere kadar…

bölünerek çoğalma hücreler

İnsanlar annelerinin içinde tek bir hücre olarak hayata başlar.

bebek nasil olusur

Bu tek hücre bölünerek çoğalmaya başlar. Çoğalır çoğalır ve trilyonlara ulaşır. Hücreler dokuları, dokular organları, organlar da bizi oluşturur.

Bir okulu,  vücudunuz olarak hayal edin. Her bir öğrenci; hücrelerimiz, Öğretmenler de savunma sistemimiz olsun. 3-a sınıfındaki Öğrencilerden biri derste ayağı kalkıyor ve bir daha oturmuyor. Öğretmen eğer onu oturtup düzeni geri getirmezse diğer öğrencilerde ona uyup ayağa kalmaya başlıyor. Ve artık kontrolden çıkıyorlar. 3-a sınıfındaki kontrolsüzlük diğer sınıflara da sıçramaya başlıyor ve kontrol edilemez hale geliyor.

Her gün kanserli hücrelerle savaşıyoruz

İşte kanser bu değişen hücrelerinin  kontrolsüz büyümesiyle oluşur. Her gün binlerce yeni hücre üretiyoruz. Bunların 200 ve ya 1000 kadarı değişikliğe uğruyor.

Hücre kendi içinde olan bu değişikliği veya dna hasarlarını çoğu zaman tespit edip onları düzeltiyor ya da “ben en iyisi buralardan tamamen çekip gidiyim”  diyerek kendini imha ediyor.

Ama bu sistem iyi çalışmazsa öğretmenimiz görevini yerine getiremezse kanserli hücreler yayılıyor. Bir bıçkın öğrenci yüzünden bütün okulun düzeni alt üst oluyor. Eğer ayağa kalkan öğrenciler erkenden teşhis edilip çevredeki sınıflara ulaşmadan okuldan atılsaydı ondan tamamen kurtulabilirdik. İşte tam da bu yüzden erken teşhis hayat kurtarır.

Bundan 100 yıl önce kanser en nadir hastalıklardan biri sayılırken geçtiğimiz yıl 10 milyona yakın kişi kanser yüzünden hayatını kaybetti. Tedavi olarak genelde tümörlü hücre ameliyatla alınıyor kalan kanserli hücreleri öldürmek içinse radyasyon ve kemoterapi tedavisi uygulanıyor. Bu tedavilerde kanserli hücrelerin yanında sağlıklı hücreler de hasara uğruyor. Mesela sağlıklı bir saç hücresine ulaşıyor. Bu yüzden de saçlar dökülmeye başlıyor. Çoğu zaman kanser bu tedavilerle vücuttan tamamen atılır. Ama kanser hücrelerinin bazıları sürekli uyum sağlar ve evrim geçirir.

Kanser hücreleri radyasyon ve kemoterapiye dirençli hale nasıl geliyor?

Kanser hücreleri, radyasyon ve kemoterapi bombardımanına maruz kaldıklarında kendilerine saldıran bu şeye karşı gen ifadelerini değiştirerek koruma kalkanlarını açarlar. Böylece radyasyona ve kemoterapiye karşı dirençli hale gelirler.

Kanser bir gün dünyadan tamamen silinecek

bilim insanlari kansere çare

Elektrikten faydalandık, insan genomunu sıraladık, milyarlarca dolarlık araştırmalar yaptık. Ama sevdiklerimizi bizden çekip alan bu hastalık için hala kesin bir çözüm bulamadık.

Kanseri dünyadan tamamen silmek için hiç durmadan çalışan birileri var. insanlık savaşarak bir gün kanseri tamamen yenecek. Umarız biz bu dünyadan gittiğimizde gelecek nesillerimizde kanser hastası tek bir insan bile kalmaz.


3 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir