Yediğimiz, içtiğimiz şeylerin zararları gitgide artıyor. Şimdi de sıra poşet çaylarda. Canımız çay çektiğinde 2 dakika içinde, pratik olarak hazırlanan poşet çaylar sağlığımızı tehdit ediyor. Plastik çay poşetinin konulduğu her fincana milyarlarca mikroplastik parçacığı bıraktığı öğrenildi.
Kanadalı araştırmacılardan oluşan bir ekip, 95 derece sıcaklıktaki suya konulan plastik bir poşet çayın, bir fincana yaklaşık 11.6 milyar mikroplastik parçacığı bıraktığını ortaya koydu.
Araştırma Nasıl Yapıldı?
Araştırmacılar dört farklı poşet çayı 95 derece ısıdaki suya koyup bekletti ve sonrasında suları elektron mikroskobu ve spektroskopi yöntemiyle analiz etti. Mikroplastiklerin suya sızmasına neden olanın poşetlerin kesilmesi olmadığından emin olmak için kesilmemiş poşet çaylar kullanılarak bir kontrol de sağlandı.
Su Pireleri Olumsuz Etkilendi
Tufenkji ve ekibi de, plastik poşet çaylardan açığa çıkan parçacıkların potansiyel zehirliliğini test etmek için, poşet çayların konulduğu sulara su pireleri bıraktılar. Sonuçta, ekip parçacıkların su pirelerini öldürmediğini ama davranışlarında ciddi etkiler meydana gelmesine ve gelişimsel malformasyonların oluşmasına neden olduğunu buldu. Ancak Tufenkji, bunun insanlar üzerindeki olası etkilerini anlamak için daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini söylüyor.
Araştırmacılar insanların plastik poşet çaylardan uzak durmasını öneriyor. Çayın, kağıttan üretilen poşet çay ya da yaprak çay olarak tüketilmesi gerektiğini söylüyorlar.
Bazı çay poşetleri muz ağacından yapılıyor
Bazı çayların poşetleri ise bir muz ağacı türü olan Abaka (musa textilis) ağacının yapraklarının kalın saplarından elde edilen liflerden yapılıyor. Bu lifler çok dayanıklı olduğundan örneğin gemilerdeki halat yapımında bile kullanılmakta. Kaliteli çay markaları, torbacıkları ağaç lifinden elde ediyor. Ama çay poşetlerinin bir kısmı plastikten üretiliyor ve mikroplastikleri barındırıyor.
İngiltere’nin en büyük altı çay markasından, standart çay poşetlerinin plastiksiz olduğunu iddia eden bir şirket Pukka‘dır. Pukka, poşetlerinin yapımında pamuktan bir dikiş kullandığını ifade ediyor.
0 Yorum