PTT Türkiye Varlık Fonu’na Devredildikten sonra 900 Milyon Lira Zarar Etti


PTT Varlık fonu zarar

PTT , Türkiye Varlık Fonu’na devredildikten sonra 900 milyon lira zarar etti. Devredilmeden önce PTT’nin kasasında 650 milyon TL bulunuyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlı Varlık Fonu’na devredilen sonra PTT 900 milyon lira zarar etti.

İki yılda 900 milyon zarar

179 yıl önce kurularak Türk milletinin en değerli ve kârlı şirketlerinden biri haline gelen PTT’nin hisseleri Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’yla 5 Şubat 2017’de resmen Varlık Fonu’na aktarılmıştı. Başında Berat Albayrak’ın olduğu Varlık Fonu’na aktarıldığında kasasında 650 milyon TL olan PTT, iki yılın sonunda tam 900 milyon TL zarar etti. 

Kule A.Ş’nin hesaplarına 20 milyon TL nakit aktarıldı

PTT fona devredildikten sonra hızla alt şirketler yani iştirakler kuruldu. (PTT Anadolum, Kule A.Ş, PaYE, PTTAVM, PTT teknoloji)  Bu şirketlere ayrıcalıklı yöneticiler(eski danışman ve bürokrat kadrolarından oluşan) yüksek maaşlarla atandı. İştiraklerin yöneticileri yüksek maaş alırken  ticari faaliyetlerine başlamayan Kule A.Ş’nin hesaplarına 20 milyon TL nakit aktarıldı. Bu nakit paranın faaliyeti olmayan şirkete neden aktarıldığı ve nasıl harcandığı merak konusu. PTT ve Sayıştay denetimine tabi olmayan iştirakleri, hizmet satın almalarından, reklam ve promosyon harcamalarına, maaş ödemelerinden, sözleşmelere kadar piyasa fiyatlarının üzerinde, ayrıcalıklı, hayatın olağan akışının dışında iş ve işlemler yapmakla eleştiriliyor.

Varlık Fonu nedir?

Bu fonlar, çeşitli finansal varlıklara yatırım yaparak gelirini artırmayı hedefleyen, devletin sahipliği ve yönetimi altında çalışan fonlardır. Fonun amacı ekonominin yapısal sorunlarını aşmasında katkı sağlamak olanak duyurulmuştu. 

Vergilerden muaf tutulması, tabiat ve kültür varlıklarının korunmasına dair kanunlardan azade tutulması ve denetiminin Sayıştay tarafından yapılmayacak olması tartışmalara neden oldu.  Bu tartışmalara ve itirazlara rağmen Fon’un kuruluşunu sağlayan Meclis’ten AKP’nin oylarıyla geçti.  26 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yasaya göre fon, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi tarafından yönetilecekti. Milli Piyango ve at yarışlarından sonra, Ziraat Bankası, BOTAŞ, Borsa İstanbul, THY, Halkbank, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur gibi dev kamu kuruluşları varlık fonuna devredildi. Şirketin en az 5 kişiden oluşan yönetim kurulu, başkan ve üyeleri ile genel müdürü başbakan tarafından atanıyor.

2 liralık spreyler 60 tl’ye alınmış

PTT, şubelerinde kullanılmak üzere oda parfümü sipariş ediyor.  Maliyeti 2 TL olan spreyler için 60 TL ödenerek bir yılda 5 milyon TL harcanıyor.

PTT, 3 bin 800 şubesi için, şubelere verilmek üzere 600 bin koku siparişi verdi.

PTT, şubelerinde kullanılmak üzere oda parfümü sipariş ediyor. Bu parfümlere bir yılda 5 milyon TL harcanıyor.

Oda parfümü için piyasa fiyatlarının üzerinde ödeme yapılıyor. Maliyeti 2 TL olan spreyler için 60 TL ödeniyor. Şubelere verilmek üzere tam 600 bin adet koku sipariş ediliyor… Oysa PTT’nin toplam şube sayısı 3 bin 800.

Kaynak: Cumhuriyet


0 Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir