Ne demiş Müslüm Baba; hatasız kul olmaz. Ama tarihte öyle hatalar var ki yıllar sonra bile kendinden konuşturuyor. Tarihe adını kazıyan küçük hatalar bazen güzel şeylere bazen de felaketlere sebep olmuş. İşte tarihin akışını etkileyen 7 küçük ama büyük hata.
1. Pencereleri kare yapılan uçak bakın neye mal oldu?
Uçakların hepsinde pencelerin yuvarlak olduğunu görürüz. Bunun aslında bir sebebi vardır. Daha doğrusu 1950 yılında kötü sonuçlanan bir hadiseden sonra yapılmıştır. Uçaktaki küçük hata bakın nelere sebep olmuş…
50’li yıllarda İngiliz yapımı dünyanın ilk jet motorlu yolcu uçağı De Havilland Comet o zamana göre mükemmeldi. Ama uçak kalktıktan sonra düştü. 50’den fazla kişi hayatını kaybetti. Bu gizemli kazanın sebebi bir türlü bulunamadı. Kazalar aynı şekilde devam ediyordu.
En sonunda bir test yapmaya karar verirler. Uçağı denize batırarak basıncı test edeceklerdir. Uçak suya battığında pencerelerde büyük bir gerilim oluşur. Uçakların köşelerindeki kare pencereler basınç altında kırılabilen zayıf noktalar olarak belirlendi. Gövde bu noktadan yırtılmıştı. Kazaların pencerelerden kaynaklandığını anlaşılınca hemen yuvarlak köşeli pencelere dizayn edilir.
Tasarım farklı olsun, güzel olsun derken insanlarda artık korktuklarından De Havilland şirketiyle uçmamaya başladı. E firma da battı. Bizde yuvarlak penceden hiç şaşmadık.
2. Hitler’i ressam yapmayan zalım hoca
Hitler dünyanın akışını değiştirdi. Ama Hitler’in akışını da değiştiren biri vardı: Bir Öğretmen!
Milyonlarca insanın ölümünden sorumlu olan Hitler aslında bir ressam olmak istemektedir. Hitler çizimler yapar ve Güzel Sanatlar Fakültesi’ne başvurur. Ama zalım hoca onun resimlerini beğenmez.
Eğer ressam olsaydı belki şu an dünya haritası çok daha farklı olacaktı. Resimler de gayet güzel. Ah hocam ah ne olurdu şunu alsaydın iki resim çizseydi sanatını yapsaydı.
Bu adamdan bu resimler nasıl çıkmış orası da hayret verici…
3.Temel Reis’in Ispanağı nasıl süper güç haline geldi?
Sene 1870. Alman bir kimyager olan Erich Von Wolf yiyeceklerdeki demir oranını araştırmaya karar verir. Tek tek sebzeleri alarak incelemeye başlar.
Sıra ıspanağa gelir. Ispanak bir demir deposudur. Ama ıspanaktaki demir oranını yanlışlıkla yaklaşık 10 kattan daha fazla yazar. 100 gram ıspanaktaki demir oranı 3,5 mg iken araya virgül koymayı unutarak 35 mg yazmıştır. Diğer bilim adamları da ona güvenmiş ve bu bilgi seneerce böyle kalmış. Severek izlediğimiz Temel Reis’in yaratılmasına da ilham kaynağı olan bu bilim adamımız. Ispanak yiyerek süper güç haline gelen bir adam çıktı karşımıza. Seneler sonra bu gerçek fark edildiğinde bize Temel Reis’imiz kaldı. Yine de o atılmayan virgüle teşekkür edelim.
4.Büyük komutan bir baston yüzünden nasıl koskoca ordusunu kaybetti?
Romanın azılı düşmanı: Hannibal Barca. Adını belki duymuşsunuzdur. İspanyol olan bu komutan tüm zamanların en büyük askeri dehası olarak tanınıyor. Hatta yaptığı savaş taktikleri ders olarak öğrencilere anlatılıyor.
Kocaman bir ordusu var. Hatta ordusunda 40’tan fazla fil bile var. Yine zorlu bir savaş yolculuğunda Alp dağlarına kadar ulaştı. Dışarısı kar kış kıyamet. Ama komutan güçlü ordusu da ondan güç alıyor. Komutan Hannibal Alp dağlarını geçtiğinde yolun artık güvenli olduğunu göstermek ister. Bastonuyla karların arasına doğru vurur ve olanlar olur. Bu haketi büyük bir çığ olmasını tetikler. 38 bin kişilik ordu ve kocaman filleri karlar altında kalır.
Düşünün adam 7 ton ağırlığındaki fillerle Alpleri geçiyor. Tam sona yaklaşmışken bastonuyla karlara vurması yüzünden bütün işler alt üst oluyor.
Hannibal Barca bu talihsiz olay yüzünden ordusunun yarısından fazlasını kaybeder. Fillerinin hepsi ölür. Sadece tek bir fil hayatta kalır. O da Hannibal’ın üzerinde durduğu fildir.
Adam bütün ordusunu kaybetsede vazgeçmiyor. Zaten bu yaşadıklarından sonra nasıl vazgeçsin. Gidiyor aslan gibi Roma’nın karşısına dikiliyor ve romalıları yeniyor.
5. Yanlışlıkla eğilen Pisa Kulesi
Turistlerin gözde mekanı Pisa kulesi. İtalya’ya yolu düşen birini Pisa kulesinde fotoğraf çektirmezse dövüyorlar.
Bazen başarısız çekimler yapılsa da burası turistlerin sırf fotoğraf çekilmek için bile geldikleri bir yer. En büyük olayıysa kulenin eğik olması. Eğik olmasa yüzüne bakmayız.
Şimdi bu kulenin inşaatı 1173 yılında başlar. Her şey güzel giderken ilk iki kattan sonra kule minik minik eğilmeye başlar. Mimarlar ne yapacağız diye kara kara düşünür. Pek çok çözüm sunulur. Ama sorun topraktadır. Elverişsiz bir toprak üzerine inşa edilmiştir. Bu sırada savaşlar falan çıkar. Kulenin inşaatı bitirilemez. Bir yüzyıl ertelenir. Kule yavaş yavaş eğilmeye de devam eder.
1379 yılına gelindiğinde kule nihayet yapılır. Ve bize de eğlence çıkar.
O zamanlar mimarlar bu binanın eğildiğini gördüklerinde büyük bir hata olduğunu düşünürken, şimdi bu kule dünyanın en ünlü yapılarından biridir. Araştırmalara göre 300 yıl kadar yıkılmayacak durumda.
6. Yanlışlıkla yıkılan Berlin Duvarı
Almanya ikinci dünya savaşını kaybeder. Başkent Berlin’i Amerika, Fransa, İngiltere üçlüsü işgal ederken, Doğu Almanya’yı Sovyet Rusya işgal eder.
Doğu Almanya’dan batıya yani Berlin’e kaçan insanlar vardır. E akrabaları orada hem ekonomik olarak batı daha iyi durumda.
Doğu Almanya meclisi 1961 yılında toplanarak bir karar alır. Bu karara istinaden bir gecede 155 kilometrelik bir duvar örülür. Artık insanların doğudan kaçması engellenmiştir. Almanya’yı ikiye bölen bu duvarın adı Berlin duvarıdır.
Duvarın örülmesinden 20 küsür yıl sonra, 1989’da Doğu Almanya’da bir politikacı olan Günther Schabowski, Doğu Almanya’dan Batı Almanya’ya gelmek isteyenlere artık vize verileceğini açıklayacaktır.
Politikacımız basın açıklamasında seyahat düzenlemelerinin yapıldığını söyler. Seyahat düzenlemelerinden kastı vize işlemlerinin yapılacağıdır. Ama basın bunu kısıtlamalarının tamamen kaldırıldığı yönünde algılar. Bir gazetecinin bu kararın ne zamandan itibaren uygulanacağını sorması üzerine Schabowski “Aldığım bilgilere göre şimdi, şu andan itibaren” cevabını verir.
Basının çoğu zaman kullandığı abartma dilini bilirsiniz. ‘GEÇİŞLER ARTIK SERBEST’ diye kocaman manşetlerde haberler yayınlarlar. İnsanlar gazeteleri okur okumaz, ellerinde balyozlarla sınıra hücum eder. Yıllardır bunu bekliyorlardır. İnsanlar öyle akın akın gelirki önüne geçilemez bir hal alır. Hükümet bu isyanla başa çıkmaktansa duvarın yıkılmasına göz yummak zorunda kalacaktır.
Politikacımızın yaptığı bu küçük hata nedeniyle, Almanya’nın Berlin duvarı da yıkılmış olur. Almanya birleşerek mutlu mesut yaşar.
7. Eksik bir anahtar yüzünden batan Titanik gemisi
Filmlere konu olan meşhur Titanic Gemisi. 1912 yılında binlerce yolcuğu gemi bir buzdağına çarptı. İçinde genellikle balayı çiftleri vardı. 1500’den fazla kişi hayatını kaybetti.
Titanik ilk kez denize açılacaktı. Bu yüzden David Blair’in yerine, geminin ikinci kaptanlığı görevine daha deneyimli Charles Lightoller görevlendirilmişti. David Blair görev teslimi sırasında, içinde dürbünlerin bulunduğu dolap anahtarını cebinde unutmuştu. Bu yüzden dürbünlerin olduğu dolap hiç açılmadı.
Gözcü Fred Fleed, eğer bir dürbünü olsaydı, buz dağını daha erken fark edeceğini söylemiştir. Bu detay çok önemlidir çünkü buzdağı 1 dakikadan kısa bir sürede fark edilseydi Titanic ve içindeki insanlar hala hayatta olacaktı. Küçük bir hata neler nelere sebep oldu.
0 Yorum