TARİHTE ETKİ BIRAKAN İSİMLERİN BİLİNMEYEN ÖZELLİKLERİ


Tarihe damgasını vuran isimlerin birçok ilginç yönleri vardı. Hatta bu özellikleri onların başarısına katkı bile sağladı. İşte Leonardo Da Vinci’den Charles Dickens’ a kadar büyük isimlerin bilinmeyen gerçekleri…

Leonardo da Vinci’nin çok çalışmak için uyguladığı ilginç uyku düzeni

Rönesans döneminin ünlü ressamı, yazarı, heykeltraşı, filozofu, astronomu, mimarı, mühendisi, mucidi, matematikçisi Leonardo da Vinci, polifazik (çok evreli) uyku düzenini benimsemiş. Her dört saatte bir 15-20 dakika şekerleme yapmaya dayanan bu düzen ile günde yaklaşık yirmi iki saat verimli çalışıyordu. Bu kadar çok alanda başarılı olmak kolay değildir tabi…

Salvador Dali‘nin aşkı

Sürrealizm (Gerçeküstücülük) denince akla anında gerçeküstü eserlerindeki tuhaf ve çarpıcı imgelerle ünlenen Salvador Dali gelir. Hayatının aşkı Gala ile evlendiğinde, ona bir tanrıçaymış gibi davrandı. Ona bir kale aldı ve karısını, sadece “yazılı bir davetiye mektubuyla” ziyaret etmesine izin vardı.

Günde 40 fincan kahve içen Balzac!

Honoré de Balzac başucunda bir mum olmadan asla yazamayan yazar. İlginç bir diğer huyu ise yazarken başına yün bir atkı takıp ayaklarını suya sokması. Kahve tiryakiliği herkes tarafından bilinen Balzac’ın günde 40 fincan kahve tüketirmiş. Ölümü de kahve zehirlenmesi sebebiyle olmuştur

Michelangelo‘nun bot sevdası

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni, İtalyan rönesans dönemi ressam, heykeltıraş, mimar ve şairidir. Vatikanda bulunan en ünlü eseri sistine şapelin tavanını adeta cennetten bir köşe gibi resmetmiş olan Michelangelo, giydiği kıyafetlerini günlerce çıkarmadan ve botlarıyla yatardı. Duş almaktan kaçınırdı ve hatta sağlığını tehlikeye atardı. Buna rağmen 89 yaşına kadar yaşamayı başarmıştı.

Kafasından aşağı soğuk su döken Beethoven

Ludwig Van Beethoven, 19. yüzyıl klasik müziğinin dehası olan, besteci ve piyanist. En önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen 9. Senfoni’yi sağır olmasına rağmen yazmıştır.  Beethoven, mükemmel olması için kahvesini yaparken elleriyle 60 kahve çekirdeğini sayarmış. Müzik üzerine çok fazla çalıştıktan sonra, yaratıcı kaslarını tekrar çalıştırmak için kafasından aşağı soğuk su dökermiş.

Charles Dickens’ın uykusuzluk hastalığı

Charles Dickens, İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni. “Oliver Twist” gibi bir çok ünlü roman yazan Charles Dickens uykusuzluk hastalığına yakalanmıştı. Sadece yüzünü kuzeye dönerse uyuyabileceğine inanıyordu.

Einstein‘ın uyku bağımlılığı

Tarihteki diğer isimlerin kısa şekerlemeler ile uykuyu geçiştirmesine karşın, Nobel fizik ödüllü Albert Einstein uykuyu çok ciddiye alıyordu. Uykunun beyin için ne kadar yararlı olduğunu düşünenlerden olacak ki günde 10 saat uyku uyurmuş ve çorap kesinlikle giymeyi sevmezmiş.

Sürekli bir şey üretmek isteyen yaratıcı kişiliklerin ortak noktaları çoğunlukla uyku problemleri olmuş. Uyku üretkenliklerini sınırlayan bir engel olarak karşılarına çıkmış ve özellikle geceleri sessizlikle başbaşa kaldıklarında daha üretken olacaklarını düşünmüşler. Günümüzde de aynı konu sürekli tartışılıyor zeki insanlar daha mı az uyur? Sağlıklı olmak için kaç saat uyumalıyız?


Yorum

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir