Gelişmiş bir ülkenin, yardıma muhtaç ülkeleri düşünerek yardımlar yapması gururlandırıcı bir durum. Türkiye, Somali’nin IMF’ye (Uluslararası Para Fonu) olan borcunun 3,5 milyon dolarını (yaklaşık 30 milyon lira) ödeme kararı aldı. Ancak Türkiye’de de zor günler yaşanıyor. Somali yardımı sosyal medyadan büyük tepki aldı.
Türkiye’nin ise Somali üzerinden başka planları var gibi.. Somali’de Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük askeri üssü yer alıyor. Türkiye’nin Afrika’da atacağı adımlar açısından kritik yerlerden biri Somali olarak görülüyor.
Koronavirüs salgını, dolar kurunun sürekli yükselmesi gibi istikrarsızlıkla boğuşan Türkiye ekonomik bir açmazın içerisindeyken Somali’nin IMF’ye olan borcunun 3,5 milyon dolarını (yaklaşık 30 milyon lira) ödeme kararı aldı. Karar Resmi Gazete’de yayınlandı.
Sosyal medyada bu duruma tepki yağdı. İzmir depremi ardından yapılan yardımların yetersizliği ve askıda ekmek gibi uygulamalar eleştirildi.
Somali yardımının sebebi Petrol olabilir mi?
Geçtiğimiz Ocak ayında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Somali’den Türkiye’ye petrol aramalarına katılma teklifi geldiğini söylemişti.
Bu konuda 19 Ocak’ta gazetecilere yaptığı açıklamada Erdoğan, “Şu anda bize mesela Somali’den teklif var. ‘Bizim denizlerimizde petrol var. Libya’da bu çalışmayı yapıyorsunuz ama bizim buralarda da bu çalışmayı yapabilirsiniz’ diyorlar. Bunlar bizim için de çok önemli.” demişti.
Somali Petrol ve Maden Bakanı “Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi ama hiçbir şirkete özel bir durum yok”
Somali Petrol ve Maden Bakanı Abdüraşit Muhammed Ahmed ise öncelikle petrol yasasının cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerektiğini, ardından şirketlerin petrol arama çalışmaları için teklif vereceğini ve tüm tekliflere açık olduklarını belirtti.
Türkiye ile ilişkilerimiz çok iyi ama hiçbir şirkete özel bir durum yok,
Petrol arama faaliyetleri için henüz Somali ile yapılan bir anlaşma yok. Bakalım ilerleyen günlerde bu konuda gelişmeler yaşanacak mı?
Somali’de ne kadar petrol rezervi var?
Uzmanlar Somali açıklarının Yemen açıklarına benzeyen bir jeolojiye sahip olduğunu, suların altında en az 2.7 milyar varillik bir petrol yatağı olabileceğini açıklamıştı. 122 bin kilometre karelik bir alanda inceleme yapıldı. Spectrum Geo, risk içermeyen 30 milyar varillik petrol potansiyeli bulunduğunu açıkladı.
Şubat 2019’da Somali açıklarındaki 75 bin kilometre karelik alanda 30 milyar varil petrol kaynağı olduğu belirtilen 15 parselin uluslararası enerji şirketlerinin arama ve sondaj faaliyetlerine açılacağı duyuruldu.
Somali’ye en fazla yatırım yapan ülkelerden biri Türkiye
Türkiye’nin yurt dışındaki ülkeler arasında, en büyük askeri üssü Somali’de bulunuyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler’in seçip onayladığı ve Eş Şebap’a karşı operasyonlar yürüten Somalili askerlere eğitim veriliyor.
Somali’de Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi
Somali Mogadişu’daki en modern hastane, Türkiye tarafından yapılan Recep Tayyip Erdoğan Hastanesi. Hastanenin resmi açılışı Ocak 2015’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eski Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un katılımlarıyla gerçekleştirilmişti. Mogadişu Havalimanı ve Deniz Limanı’nın işletmesini de Türk şirketleri yürütüyor.
Ne demeli ki