Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olarak bilinen Wikipedia yargı kararıyla tam 3 yıl sonra erişime açıldı. AYM “hak ihlali” olduğuna karar verdi. Hak ihlali sayan kararın gerekçesi bugün Resmi Gazetede yayımlandı. İfade özgürlüğüne yapılan söz konusu müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun olmadığı sonucuna ulaşılmıştır denildi.
Wikipedia özgür, bağımsız, ücretsiz, reklamsız, kar amacı gütmeyen bir internet ansiklopedisidir.
Wikipedia Neden Yasaklanmıştı?
2017’nin nisan ayında mahkeme kararı ile erişime kapatılan site bugün saat 10:40 itibariyle 3 yıl aradan sonra Türkiye’de tekrar erişime açıldı. Peki Wikipedia neden kapatılmıştı?
Türkiye’nin Suriye’deki iç savaşa destek verdiği yazıldığı için yasaklanmıştı
Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Başbakanlık’ın talebi üzerine verilen Wikipedia’nın kapatılmasına ilişkin sebep ise, Türkiye’yi Suriye iç savaşına destek vermekle suçlayan İngilizce iki içeriğin kaldırılmaması.
Suriye’deki iç savaşı desteklediği ve Türkiye’yi teröristlerle işbirliği yapmakla suçladığı” öne sürülerek erişime kapatılmıştı.
Yasaklanmamın tam gerekçe metni işe şöyle:
“İçeriklerin 5651 sayılı Kanun’un 8/A maddesi kapsamında terörü öven, şiddete ve suça teşvik eden, kamu düzenini ve milli güvenliği tehdit eden, yaşam hakkı ile kişilerin can ve mal güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesine bağlı olarak içeriklere erişimin engellenmesi nedeniyle internet sitesinin tümüne yönelik erişimin engellemesine dair tedbir kararının, aynı maddenin 2. fıkrası uyarınca onaylanmasına, belirtilen internet adresindeki içeriklere erişimin engellenmesi halinde hedeflenen amaç gerçekleşmiş olacağından www.wikipedia.org adlı internet sitesine tümden erişimin kaldırılmasına dair hüküm konulmuştur” denildi.
Sitenin kurucusu: Türkiye’nin yanında olacağım
Sitenin kurucusu Jimmy Wales şu açıklamayı yaptı: “Bilgiye erişim temel insan hakkıdır. Türkiye halkının bu hakkını savunma mücadelesinde hep yanında olacağım”
0 Yorum